Bart de Win – Easy to See

De Brabant-Amerika-lijn. JW Roy klonk jarenlang als erfgenaam van Hiatt, Mellencamp en Springsteen. Gerard van Maasakkers bereikte een nieuw publiek door Americana toe te voegen aan zijn liedjes van folk.
Voor sommige Brabantse muzikanten is de band met Amerika nog steviger. Ad van Meurs, alias The Watchman moét zo nu en dan de grote plas oversteken om Robert Johnson te proeven, om niet veel later met diepe gevoelens van heimwee terug te keren naar zijn beloofde stad, Eindhoven.
Voor Bart de Win geldt hetzelfde. Onmiskenbaar is zijn liefde voor Amerika – zie de bijsluiter – maar als het erop aankomt dan wint het Brabantse leven. Zo komt het dat de luisteraar heel veel Americana hoort op Easy to See, zijn derde solo-cd, zonder dat de ziel van de artiest ondersneeuwt.
Wat die ziel is? Speculerend: zijn platenkast, het Brabantse land, de dorpsfanfare, zijn opleiding aan het conservatorium en zijn diep-feestelijk verbond voor het leven met zangeres Arianne Knegt, die meedoet op de plaat.
Van de Brabant-clan is De Win wellicht muzikaal de meest getalenteerde. Het verklaart waarom hij in eerste instantie ervoor koos om als side-kick Roy en Van Maasakkers bij te staan. Gaandeweg zijn loopbaan moet het besef en de drang gegroeid zijn om eerste viool te gaan spelen.
En dat doet hij nu voor de derde keer vol overtuiging. Hier zijn rapport. Songsmidkunst: 9. Zang: 9. Muziek: 9. En, toe maar, ook een 9 voor ijver, ofwel spelplezier.
De Win kiest voor een brede aanpak, met rock, country, lichte reggae, gospel en jazz. Hier wringt de schoen voor de meer eenkennige Americana-luisteraars, zoals ondergetekende. Die skipt na de krachtige opener Next time en schuifelmoment Close the door af en toe door bij een jazzmomentje om te belanden bij de heerlijke gospel van You really see me en de kruidige rock van Man out of mee. Ik heb me er niet mee te bemoeien natuurlijk, maar tegen Anneke op Facebook durf ik wel te zeggen: volgende keer concentreren op country, rock en soul. Dat klinkt toch het allerlekkerste.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s